Warzenie Mocnego Dry Stouta

Nadszedł czas żeby zrobić kolejne piwo. Tym razem wybór wpadł na coś ciemnego. W tygodniu zamówiłem składniki, a w weekend wziąłem się za warzenie.

Oprócz składników na dry stouta zamówiłem jeszcze 1,7 kg płynnego ekstraktu słodowego, żeby zwiększyć ekstrakt i dodać mocy do piwa.

Składniki.

Skład:

  • Słód pale ale 3,2 kg
  • Słód Carafa Typ II 0,1 kg
  • Palony jęczmień 0,3 kg
  • Płatki błyskawiczne 0,5 kg
  • Chmiel Willamette 30 g
  • Drożdże S-04 2 paczki
  • PES 1,7 kg

Poniżej kilka zdjęć z warzenia:

Wysładzanie.
Gotowanie.

Pils

Dodatkowo w niedzielę odwiedziłem fermentującego pilsa żeby przelać go na cichą fermentację.

Przed przelaniem na cichą.
Mierzymy BLG.

Tak, że weekend przebiegł intensywnie a warzenie piwa zaczyna nabierać rozpędu tylko, kto to piwo wypije?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.