Piwo pszeniczne

Od ostatniego warzenia minęło już trochę czasu. Dlatego w ubiegłym tygodniu zamówiłem składniki na piwo pszeniczne i z niecierpliwością czekałem na przybycie przesyłki.

Zainspirowany książką Jak warzyć piwo Johna Palmera (o której wspominałem w innym wpisie) stwierdziłem, że zrobię piwo pszeniczne według przepisu z tej książki z drobnymi zmianami.

Składniki:

Do warzenia piwa użyłem:

  • Słód pszeniczny 3kg.
  • Słód pilzneński 2 kg.
  • Łuska ryżowa 200 g.

Chmiele:

  • Sterling 15 g.
  • Liberty 50 g.

Drożdże US-05

Problem był w zakupie łuski ryżowej, ponieważ była niedostępna w sklepie z surowcami browarniczymi, ale z pomocą przyszedł znany portal aukcyjny.

Słody i łuska.

Przygotowanie brzeczki

Do 16 litrów wody podgrzanej do temperatury 67°C wsypujemy słody i wcześniej namoczoną łuskę ryżową i trzymamy w temperaturze 65 – 67°C przez 60 minut.

Wysładzamy do uzyskania 27 Litrów brzeczki i żeby nie zjeść poniżej 3-4° Brix.

Gotowanie i chmielenie

Gotujemy 60 minut. Pierwszy chmiel Sterling 15 gram dodajemy na 60 minut gotowania, kolejny Liberty 20 gram na 30 minut gotowania, oraz Liberty 30 gram zaraz po wyłączeniu gotowania.

Chmiele i książka z przepisem.

Chłodzimy brzeczkę

Zakupiłem chłodnicę zanurzeniową żeby szybciej chłodzić brzeczkę i nie nosić gorącego garnka na balkon. W ciągu 1,5 godziny udało mi się schłodzić brzeczkę z 90°C do 40°C. Będę musiał popracować nad wydajnością chłodzenia a zwłaszcza poprawą przepływu wody w chłodnicy, ponieważ przepływ z wykorzystaniem grawitacji jest mało wydajny.

Chłodnica, mierzymy czy się zmieści.

Podsumowanie

Warka została zawieziona na warsztat piwny spokojnie schładza się do temperatury ok 15°C i czeka na zadanie drożdży. Pozostaje przypilnować fermentacji i mieć nadzieje, że piwo wyjdzie dobre akurat na początek lata.

Garść obliczeń

Przy założeniu, że wydajność wyniesie 75% i chcemy uzyskać 20 litrów piwa powinniśmy uzyskać 69 punktów ekstraktu, co przekłada się na 16,3° Plato. Przy założeniu, że drożdże odfermentują 80% cukrów piwo będzie mieć 3,2° Plato i zawartość alkoholu obj. 6,7%. Ale to tylko teoria.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.