Piwo pszeniczne – rozlew

Parę tygodni temu wziąłem się za warzenie Piwa pszenicznego według przepisu Johna Palmera. Piwo fermentowało 26 dni. 16 dni na fermentacji burzliwej i 10 dni na fermentacji cichej. Bardziej to wynikało z braku czasu niż z porządnego przefermentowania.

Fermentację udało się przeprowadzić w temperaturze 18 – 20°C, a piwo odfermentowało do 2,5 BLG dając teoretyczną zawartość alkoholu 5,4% alk. Obj. Piwo udało się rozlać do 40 butelek, co daje standardowy wynik jak na warkę. Do refermentacji użyłem 110 gram cukru na ok 20 litrów piwa.

Precyzyjne ważenie cukru w słoiku.

Teraz trzeba jeszcze poczekać żeby piwo się nagazowało i dojrzało, co oczywiście jest najtrudniejszą częścią z warzenia piwa.

Butelkowy jeżyk.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.