Oatmeal Stout z własnego warzenia

Oatmeal stout znajduje się pomiędzy słodkim (sweet) a wytrawnym (dry) stoutem. Istnieją odmiany od lekko słodkich po całkiem wytrawne. Poziom goryczki również może być różny, jak również wrażenie owsianki.

Charakterystyka

Piwo ciemnobrązowe wchodzące w czerń, nie przezroczyste lekko mętne. Niestety brak piany.

Wyczuwalne aromaty to: palone zboże i lekki kawowy.

Smak lekko słodki do lekko wytrawnego z wyczuwalnymi aromatami palonego zboża oraz kawy. Niska goryczka chmielowa oraz brak wyczuwania smaków chmielowych.

Ogólne wrażenie:

Piwo ciemne, treściwe, palone, słodowe dobre na długie jesienne wieczory.

Parametry: 11 BLG. 3% Alk. Obj.

Słody:

Pale Ale 3,2 kg.

Carraaroma 0,3 kg.

Carafa Special Typ I 0,2 kg.

Palony jęczmień 0,3 kg.

Płatki owsiane 0,5 kg.

Chmiel:

English Goldings 30 g.

Drożdże:

SafAle S-04.

Zacieranie:

67 – 68°C przez 60 minut.

Dodać Carafa Special i palony jęczmień i podgrzać do 76°C.

Chmielenie:

Gotowanie 65 minut.

W 5 minucie 15 g. English Goldings.

W 45 minucie 15 g. English Goldings.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.