Foreign Smoked Stout ze słodów

Za oknem jesień a niedługo przywita nas zima i na ten czas przydałoby się coś mocniejszego i rozgrzewającego. Więc korzystając z paru dni wolnych zamówiłem surowce, przygotowałem sprzęt i zabrałem się do warzenia.

Zamówiłem Foreign Smoked Stout, który jest wędzoną odmianą Foreign Extra Stout oprócz aromatów palonych i czekoladowych dodatkowo możemy spodziewać się również aromatów wędzonych. Jak przygotować piwo ze słodów można przeczytać na innym moim wpisie.  Poniżej przedstawiam surowce, które użyłem oraz przebieg warzenia.

Przesyłka jeszcze w pudełku.

Surowce

W skład wchodzą:

Słody:

  • Pale ale 4,1 kg,
  • Wędzony 1,25 kg,
  • Brown 0,4 kg,
  • Chocolate 0,4 kg,
  • Pale chocolate 0,4 kg,
  • Palony jęczmień 0,5 kg,

Chmiel:

  • Target 45g,

Dodatkowo

  • Płatki jęczmienne 0,5 kg.

Zacieranie

Do 18 litrów o temperaturze 68°C wsypujemy słody pale ale, brown, wędzony i płatki jęczmienne całość trzymamy w tej temperaturze przez ok 60 minut. Następnie dodajemy słody pale chocolate i chocolate i trzymamy 15 minut w temperaturze 68°C. Dodajemy jeszcze jęczmień palony na 10 minut i też trzymamy w temperaturze 68°C. Podnosimy temperaturę do 78°C i trzymamy w niej przez ok 5 minut.

Zacieranie

Wysładzamy 15 litrami wody o temperaturze 80°C.

Gotowanie

Gotujemy 60 minut dodając na początku gotowania chmiel Target 45g.

Fermentacja

Burzliwa 10 -14 dni w temperaturze 18 – 21°C,

Cicha 7 dni w temperaturze 18 – 21°C.

I to tak z grubsza powinien wyglądać proces warzenia Foreign Smoked Stout, niestety nie obyło się bez komplikacji. Podczas wysładzania brzeczka przestała lecieć i trzeba było jakoś sobie z tym poradzić. Proces wydłużył się z 30 min do 3 godzin, ale nie ma, co się martwić ważne żeby piwo się udało.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.