
Za oknem jesień a niedługo przywita nas zima i na ten czas przydałoby się coś mocniejszego i rozgrzewającego. Więc korzystając z paru dni wolnych zamówiłem surowce, przygotowałem sprzęt i zabrałem się do warzenia.
Zamówiłem Foreign Smoked Stout, który jest wędzoną odmianą Foreign Extra Stout oprócz aromatów palonych i czekoladowych dodatkowo możemy spodziewać się również aromatów wędzonych. Jak przygotować piwo ze słodów można przeczytać na innym moim wpisie. Poniżej przedstawiam surowce, które użyłem oraz przebieg warzenia.

Surowce
W skład wchodzą:
Słody:
- Pale ale 4,1 kg,
- Wędzony 1,25 kg,
- Brown 0,4 kg,
- Chocolate 0,4 kg,
- Pale chocolate 0,4 kg,
- Palony jęczmień 0,5 kg,
Chmiel:
- Target 45g,
Dodatkowo
- Płatki jęczmienne 0,5 kg.
Zacieranie
Do 18 litrów o temperaturze 68°C wsypujemy słody pale ale, brown, wędzony i płatki jęczmienne całość trzymamy w tej temperaturze przez ok 60 minut. Następnie dodajemy słody pale chocolate i chocolate i trzymamy 15 minut w temperaturze 68°C. Dodajemy jeszcze jęczmień palony na 10 minut i też trzymamy w temperaturze 68°C. Podnosimy temperaturę do 78°C i trzymamy w niej przez ok 5 minut.

Wysładzamy 15 litrami wody o temperaturze 80°C.
Gotowanie
Gotujemy 60 minut dodając na początku gotowania chmiel Target 45g.
Fermentacja
Burzliwa 10 -14 dni w temperaturze 18 – 21°C,
Cicha 7 dni w temperaturze 18 – 21°C.
I to tak z grubsza powinien wyglądać proces warzenia Foreign Smoked Stout, niestety nie obyło się bez komplikacji. Podczas wysładzania brzeczka przestała lecieć i trzeba było jakoś sobie z tym poradzić. Proces wydłużył się z 30 min do 3 godzin, ale nie ma, co się martwić ważne żeby piwo się udało.