Belgian Blond Ale z ekstraktów

Ostatnią warkę uwarzyłem w listopadzie, więc nadszedł najwyższy czas żeby zejść do piwnicy wyciągnąć garnek i zrobić jakieś piwo. Zwłaszcza, że przez okres świąt i ferii rezerwy piwa znacząco się zmniejszyły. Wybór padł na Belgian Blond Ale z ekstraktów, co by zbytnio się nie przemęczać. Nie warzyłem jeszcze tego stylu, więc mam nadzieje, że wyjdzie dobrze.

Belgian Blond Ale jest stylem, który pojawił się niecałe 100 lat temu, ale czerpie z wielowiekowej belgijskiej tradycji piwowarskiej. Belgian Blond był odpowiedzią na zalewającego Europę pilznera.

Zestaw surowców

Surowce

W skład zestawu do warzenia wchodzą:

  • 3x Jasny ekstrakt słodowy 1,5kg
  • Chmiel Marynka 20g
  • Chmiel Lubelski 20g
  • Cukier kandyzowany 500g

Gotowanie

Brzeczkę gotujemy przez 70 minut, na początku gotowania dodajemy chmielu Marynka. Po 50 minutach gotowania dodajemy chmielu Lubelskiego, a po 60 minutach gotowania dodajemy cukier kandyzowany.

Fermentacja

Do fermentacji użyliśmy 2 saszetki suchych drożdży T-58.

Fermentacja burzliwa 18-21°C przez 10 -14 dni

Fermentacja cicha 18-21° przez 7 dni

Brzeczka spokojnie sobie teraz fermentuje, a nam pozostało uzbroić się w cierpliwość i czekać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.