Książka Jak warzyć piwo

Jak warzyć piwo jest przewodnikiem po piwowarstwie domowym. Nie ważne czy jesteś doświadczonym piwowarem czy dopiero zaczynasz przygodę. Książka zawiera mnóstwo wskazówek jak zacząć warzyć piwo w sposób prosty i przejrzysty a doświadczonym piwowarom pomoże zagłębić się w szczegóły, które pomogą dopracować swoje warki.

Autor książki John Palmer jest doświadczonym piwowarem domowym, sędzią BJCP (Beer Judge Certification Program) oraz autorem wielu publikacji dotyczących piwa. Jak warzyć piwo jest bestsellerowym amerykańskim poradnikiem dla piwowarów domowych z mnóstwem pozytywnych recenzji. Za tłumaczenie odpowiedzialny jest Piotr Kucharski związany z portalem piwo.org

Książka w sam raz na zimowe wieczory

Kilka słów odnośnie książki

Książkę zakupiłem w połowie stycznia. Po przeczytaniu paru rozdziałów zauważyłem, że jest napisana w sposób prosty i przejrzysty. Wyjaśnia krok po kroku jak rozpocząć przygodę z piwowarstwem domowym, Przedstawia, na co zwrócić uwagę podczas robienia domowego piwa. Opisuje używane surowce, środki chemiczne czy sprzęt używany w piwowarstwie domowy, oraz jak można go wykonać we własnym zakresie. Dodatkowo posiada dużo tabel wykresów i obliczeń, które pomogą bardziej zrozumieć proces domowego warzenia.

Jak warzyć piwo powinno być obowiązkową lekturą każdego piwowara domowego na pewno uzupełni wiedzę i pomoże w robieniu jeszcze lepszych warek.

Gdzie kupić Jak warzyć piwo

Książkę można zakupić na stronie: https://jakwarzyc.piwo.org/ w cenie 119,70 zł. Dodatkowo można użyć kodu rabatowego z filmiku od Tomka Kopyra przez co książkę zakupimy jeszcze taniej:

Wideorecenzja Tomka

Poniżej przedstawiam spis treści:

  • Pierwsza warka piwa
  • Mycie i dezynfekcja
  • Słód i ekstrakt słodowy
  • Warzenie z zestawów i ekstraktów
  • Chmiel
  • Drożdże i fermentacja
  • Zarządzanie drożdżami
  • Woda do warzenia z ekstraktów
  • Gotowanie warki pełnowymiarowej
  • Rozlew do butelek i beczek
  • Jak uwarzyć piwo dolnej fermentacji
  • Warzenie mocnych piw
  • Warzenie z owocami, warzywami i przyprawami
  • Warzenie piw kwaśnych
  • Zrozumienie słodowanego jęczmienia i dodatków niesłodowanych
  • W jaki sposób działa zacieranie
  • Metody zacierania
  • Ekstrakcja i wydajność (albo czego możesz się spodziewać po swoim zacierze)
  • Uzyskiwanie brzeczki (filtracja)
  • Pierwsza warka z zacieraniem
  • Alkaliczność resztkowa, kwasowość słodu i pH zacieru
  • Modyfikowanie wody pod styl: słynne wody piwowarskie i wykonane na nich piwa
  • Niektóre z moich ulubionych stylów piwnych i receptur
  • Opracowywanie własnych receptur
  • Czy moje piwo jest do wylania?
  • Dodatki (A-I)
  • Bibliografia
  • Indeks

Gorąco polecam książkę każdemu, kto by chciał rozpocząć przygodę z piwowarstwem domowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.