Hop spidery

Hop spidery co to takiego? Do czego służy? Oraz na co to, komu? Na stronie sklepów można głównie trafić na taki opis: „Doskonałe rozwiązanie dla gotowania chmielu w brzeczce. Dzięki drobnym oczkom utrzymuje chmieliny wewnątrz a jednocześnie zapewnia swobodną cyrkulację brzeczki przez ścianki”.

Gotowanie

Hop spidery są to cylindry zrobione z drobnej siateczki o grubości oczek 200 – 800 mikronów. Używamy ich głownie do chmielenia podczas gotowania. Wsypujemy porcje chmielu do hop spidera, który wstawiamy do gotującego się garnka. Grubość oczek wpływa na zmniejszenie ilości osadu, jaki zostanie na koniec gotowania. Ale i też zmniejsza swobodny przepływ brzeczki przez chmiel. Przez co używanie hop spiderów może zmniejszyć wydajność chmielenia.

Chmielenie

Do chmielenia na zimno też można używać hop spidera. Różni się od tego do gotowania tym, że górną część ma zakręcaną, przez co można całego zanurzyć w młodym piwie. Jak w przypadku gotowania hop spider może obniżać wydajność chmielenia, ale za to otrzymujemy mniej luźno pływającego chmielu, który może się dostać do butelek podczas rozlewu.

Używam hop spiderów podczas gotowania, czy chmielenia i uważam to za dobre rozwiązanie. Mamy przez to mniej osadów i luźno pływającego chmielu. A i nie zaobserwowałem spadku wydajności w chmieleniu, a może mam za małe doświadczenie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.