Cicha fermentacja, co to? i po co?

Po fermentacji burzliwej musimy sobie zadać pytanie, czy pozostawić piwo w tym samym fermentorze, czy przelać do czystego zdezynfekowanego na cichą fermentację. Takie pytanie zadaje sobie każdy piwowar domowy i każdy ma swoje argumenty dlaczego.

Zwolennicy i przeciwnicy mają swoje argumenty za i przeciw poniżej przedstawię kilka:

Zalety:

  • Piwo może dofermentować, dzięki czemu nie rozlejemy niedofermentowanego piwa i nie powstaną granaty,
  • Podczas cichej możemy chmielić piwo na aromat,
  • Piwo bardziej nam się sklaruje zwłaszcza jak schłodzimy piwo na 1 – 2 dni przed rozlewem (tzw. cold crash).

Wady:

  • Możemy złapać infekcję, przelewanie na cichą jest dodatkowym procesem, który może narazić nam piwo na zakażenie,
  • Napowietrzamy piwo, co może wpłynąć np. na przyśpieszenie starzenia się piwa,
  • Dodatkowa praca – mycie i dezynfekcja dodatkowego sprzętu zabierze nam trochę czasu.

Najlepszym sposobem jest wyrobienie sobie własnej opinii. Najlepiej warzyć, próbować, eksperymentować i szukać swojego własnego sposobu. Sam przelewam na cichą i przy zachowaniu wszelkich środków ostrożności nie miałem żadnych nieprzyjemności.

Przed przelewaniem na cichą.

Na zdrowie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.